Posted by Daniel Nyqvist | Projekt Klarälven
Foto från aftonbladet.se

(foto från aftonbladet.se)

En stor del av laxarna och öringarna överlever leken och börjar vandra åter mot Vänern, oftast på hösten efter lek eller under följande vår. Men väldigt många av dem verkar gå sitt slut till mötes vid något av de åtta vattenkraftverk som skiljer lekplatserna från Vänern.

Men många är inte alla, även bland fiskarna finns individer som lyckas med det lilla extra . Av alla våra radiomärkta lekfiskar har en (1) fisk, frekvensnummer 2102, utmärkt sig genom att övervinna kraftverk efter kraftverk. 2102 – en öring – lekte runt månadsskiftet September-Oktober i Höljan, ett biflöde till Klarälven nordväst om Höljes. Därefter påbörjade den nedströmsvandringen mot Vänern, en resa på betydligt mer än 200km. Den passerade sista stora hindret, kraftverket i Forshaga, i mitten av November. Nu finns det alltså en liten chans att 2102, tillskillnad från de flesta andra fiskar, kommer att återvända till Klarälven och leka ytterliggare en gång.                                                                                           

2102 är en hane. När han märktes i Forshaga den 13 Juni i somras var han 57cm lång och vägde 1,6kg.

Förövrigt har Zlatan Ibrahimovic – 2102:s motsvarighet på fotbollsplanen – en karp tatuerad på ryggen. Karpen ska passande nog symbolisera hopp och mod.

4 thoughts on “Från Höljan till Vänern – eller historien om Klarälvens Zlatan

 1. Anna says:

  Vilken hjälte!!!

  Kanske är det, i detta sammanhang, bra att vara liten 🙂

 2. Johan says:

  2102, vilken hjälte. Hatten av.

 3. Richard Gow says:

  Mäktigt! Härlig parallell Daniel! 2102 sprang jag och Anders efter uppe i Höljan 🙂

 4. Jo, jag gillar den.. Även om de 8 kraftverken måste vara svårare att passera än Englands försvar.. Vem fan är Joe Hart i jämförelse med Forshults kraftstation? 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *