Posted by olle.calles@gmail.com | Projekt Ål i Ätran

Nu är data från loggrarna analyserade och ger ett blandat resultat.Tio ålar på varje lokal är märkta med radiosändare.

Vessigebro, Lilla Å: Spilluckorna är öppna så alternativ väg för ålarna finns. Fem ålar är återfångade, tre st är kvar och två har gått ut i Ätran. Manuell pejling efter de sistnämnda har skett, dock utan resultat. En har varit stationär i själva dammen ett antal dagar. Manuell pejling sker även efter de som är kvar. För några veckor sedan märktes nio st med streamertags, två är återfångade.

Östra Frölunda, Lillån: Här är storluckan öppen dagtid, tills för en vecka sedan var fler passager öppna för att minska vattenståndet. Två ålar är återfångade, fem st är kvar och tre har gått förbi. En till kan ha gått ut, manuell pejling visar att den med stor sannolikhet ligger i poolen strax under fällan. Då fångas den bara upp av antennen som pekar uppströms. En annan individ är nära fällan, strax uppstöms gångbron över älven. Även här märktes ål med streamertags, 10 st. Ingen av dessa är återfångad, men det var under tiden då vattenflödet blev som högst och alla luckor öppna dagtid.

Forsa kvarn: Här är den stora stålluckan öppen hela tiden, det är den som förser Ätran med vatten. Fällan står vid de mindre luckorna bredvid. Här har nio ålar gått förbi och en är kvar, ingen återfångst. Dock finns en sändare som verkar fungera dåligt så manuell pejling kommer att ske efter den individen. Samtidigt som dessa individer fick radiosändare var det sex st som fick streamertags, ingen av dessa heller är återfångade.

2 thoughts on “Telemetri i Ätran

 1. Olle Calles Olle Calles says:

  Kul o snyggt!
  Glöm inte att pejla i huvudfåran nedan t.ex. Vessigebro om loggrarna missat nån som gått förbi… innan den är ute i havet!
  Ser ni om de som inte gått förbi har varit fram och simmat omkring vid kraftverken och sedan simmat uppåt igen?
  MVH
  OLLE

  1. says:

   V skall sätta fast en antenn på takräcket och pejla på väg till de olika fällorna. Vad som syns är det bara i Forsa som dom tar raka vägen ut. I ÖF och Vessige bro har vissa individer varit framme och känt sig för innan de tar steget ut eller in i fällan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *