Posted by Olle Calles | Projekt Herting

Detta är den första “Dagens lax” där vi kortfattat återger vad som hänt de laxar vid radiomärkte i höstas och pejlat sedan dess. Om tiden tillåter kommer vi berätta om en ny lax varje dag, vilket innebär att vi kan se fram emot en 45 dagars följetong. Kommentera gärna om det är något i berättelserna ni saknar eller speciellt uppskattar.

Lax nr. 44 är en hane på 84 cm och 4,4 kg som märktes och sattes ut ovan laxbron 15 september. Efter upprepade försök (8 st) att passera laxtrappan (Denilen) fullföljde den slutligen 26 september. Den simmade snabbt vidare uppströms och in i Högvadsån 14,5 timmar senare. Inom ett dygn hade den även lyckats hoppat förbi Nydala. Trolig lekplats var i Hjärtredsån vid Ullareds camping där den även tillbringade vintern. I våras simmade den nedströms och nådde Herting 28 februari. Först på eftermiddagen 12 april lyckades den passera genom besfällan och nå havet samma kväll. Imponerande! Tänkt vad de i dag får krångla för att komma upp och ner i ån!

2 thoughts on “Dagens lax 1

  1. Henrik says:

    Lysande beskrivning. Sådana här inlägg där man fått fram livsbetingelser och i princip en levnadsbeskrivning av en individs liv är inte bara högintressant. Det är även smått unikt. Kommer att följa följetången med spänning. Det finns inga bilder på firren ifråga?

  2. OC says:

    Bra! Tyvärr inget foto, vi var för få för att ha en hand över.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *