Posted by olle.calles@gmail.com | Projekt Herting

Den radiomärkta laxen, den simmar och simmar. Idag fick vi leta efter en lax som hade försvunnit för oss. I höstas radiomärktes den och den släpptes vid Hertings kraftstation. Den simmade upp via Högvadsån upp till Fageredsån som då var den sista position som vi hade på denna lax.
På senvintern dök den upp igen, då nedan Ullared. Den hade 35 ppm (slag per minut) som innebär att den stått stilla där en längre tid, vi misstänkte då att denna lax möjligen kunde vara död. Hör och häpna, den 14 april hände de saker, fisken fick liv och på någon dag simmar den hela vägen genom Högvadsån ut i Ätran, den stannar upp mellan Stavbäck och Fors fram till den 26 april och idag var den borta. Vi började fundera vart den kunde ha tagit vägen, vi började leta från Ätrafors ner till Herting och på vägen fick vi  syn på den här krabaten, som simmade ut ur vassen.  Laxen som vi letade efter hade simmat långt och vi  hittade  den i intagskanalen till Hertings gamla  kraftstation (H1) och nu kunde vi pusta ut.  För här  behöver inte  denna lax känna sig ensam, varken i  intagskanalen eller i kraftverksdammen, där finns nu sex  radiomärkta laxar ( och säkert många omärkta!) som  simmar fram och tillbaka för att försöka hitta någon väg förbi de båda kraftverken. Om de lyckas komma förbi återstår att se och så klart kommer vi skriva mer om dessa laxar.
På tal om urlekt utvandrade Fisk, så fick Stefan och Kalle den första öringbesan i avledaren i Övre Finsjö, Emån idag. Det är bara att hoppas att de kommer fler i avledaren och att de fångar  dem på film.

Nu är ni säkert lite nyfikna på vad vi hade för fångst i ryssjan idag!? Fångst de var det, massor av mört… hela 39 st,  två gärs, nio flodnejonögon och en vilsen laxsmolt en ål i en av mjärdarna.

I morgon åker 2/3 av styrkan till Emån för att hjälpa Stefan och Kalle med byggnationen av en fiskfälla.

0 thoughts on “Vilken simmare

 1. Hej,
  Vilken intressant information om den långsimmande laxen!
  Vilken otrolig överlevnadsförmåga! Vi önskar att dessa laxar får en andra chans och kan återkomma till Ätran och leka ännu en gång och att det då rör sig om rekordlaxar på över 10+.

  Tack Jonas och tack Karlstads Universitet för all värdefull information ni samlar om laxens och ålens vandringar. Detta kan sedan användas när kommunen återskapar Hertingforsen, när E.ON öppnar vandringsvägar och när liknande EU-projekt skall startas inom ramen för Living North Sea! (www.livingnorthsea.eu)

 2. OC says:

  Tack och bock och en eloge till de idoga och tappra fältarbetarna och givetvis till Falkenbergs kommun som tar detta viktiga steg för Ätran!

 3. Andreas says:

  Tjena OC och ni andra!

  Riktigt sjysst sida det här… OC var dock lite missnöjd med att det är få som kommentarer. Jag skulle tro att det är betydligt fler som läser detta än de som kommenterar. Det blir väl lite så när det främst berör ett relativt litet avgränsat geografiskt område.

  Själv tycker jag att det här är superintressant även om jag bor långt uppe i Norrbotten, men jag är ju biolognörd så jag representerar knappast den stora massan.

  Ett idé kan vara att skapa en företagssida på Facebook. Lägg sedan upp en länk till varje inlägg på bloggen i facebook-loggen så kanske det blir fart på kommentarerna (innebär nog inte så mycket merjobb). Folk besöker ju i princip dagligen sin facebook-sida medan steget är längre att surfa in enkom på denna sida. Jag skulle i alla fall oftare gå in här ifall det poppade upp bra rubriksatta länkar på min FB-sida.

  Hälsningar,
  Andreas

 4. Jonas says:

  Det är precis så det ligger till, det är många som är inne på sidan och läser. men få som lägger en kommentar, Har själv en egen blogg och de är lika på den många som läser men sällan de kommenterar.

  De där med facebook kanske inte är någon dum ide.

  Hoppas du besöker och kommenterar de vi skriver fler gånger…

  // Jonas

 5. Henrik says:

  Hmmm….. du tänker så Andreas…!!!

  I’m on it!

 6. Olle says:

  Låter bra, kör hårt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *