Posted by Daniel Nyqvist | Nyheter

Lax dör i värmen. Bild från Seattle Times.

Den varma sommaren och avvsaknaden av smältvatten från omgivande bergsområden har lett till höga vattentemperaturer (22-24 grader) i älven och utbredd fiskdöd bland lekvandrande lax i Columbia River på den amerikanska västkusten. Migrationstimingen har stor inverkan på effekten av det varma vattnet. Vår-vandrande Chinook salmon (Oncorhynchus tshawytscha) undkom i hög utsträckning de höga temperaturerna och befinner sig nu på högre, svalare höjder i väntan på leken medan Sockey salmon (Oncorhynchus nerka) den senaste veckan har gått under i drivor i de lägre delarna av älven.

I ett älvsystem fullt av stora dammar och kompensationsodlingar diskuteras tekniska lösningar som att genom ökat turbinflöde (turbinen drar kallare vatten från djupare ner i reservoaren) försöka sänka temperaturen i delar av älven eller att tillfälligt fånga fisk och låta dem kyla ner sig på odlingsanläggningar.

Frekvensen av somrar med höga älvtemperaturer förväntas att öka i framtiden. Läs mer om laxen och den varma sommaren i Columbia River i Seattle Times eller Digital Journal.

You can leave a response, or trackback from own site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *