Posted by olle.calles@gmail.com | Projekt Mörrumsån

När på dygnet är det ålen vandrar? Det vet väl alla, natten ju! Eller?

…. Jao, jag måste ju säga att av alla detektioner från stationära mottagare som jag har analyserat eller tagit del av har de varit uteslutande kväll, natt eller tidig morgon men faktum är att 1972, den som hade vandrat ca. 1mil till inloppet till Granö kraftverksdamm (se gårdagens inlägg), anlände till den ståndplatsen 11:13 igår. Hur vet jag det då? jo, det råkar vara precis vid en av våra radiomottagare där den vilade över dagen och fortsatte nedströms på kvällen och stod imorse i intagskanalen uppströms avledaren i Granö. Bifogad bild är datan från radiomottagaren där y-axeln är ett värde på avståndet till den märkta fisken, i.e. högt värde är nära och lågt är långt bort, och x-axeln tid. Jag har även “highlightat” några signifikanta punkter.

För att styrka mitt påstående och datan ännu mer vill jag även berätta att jag åkte bilpejlande till denna mottagare igår morse vid ca. 09, jag hörde inget på bilpejlningen och det var inga registreringar på mottagen. Och jao, jag har även idag kontrollerat så tiden var rätt i mottagaren samt att inga registreringar skedde efter passage 22:36, så inga störningsproblem heller. Nedsidan på historien är att jag spenderade ungefär halva dagen igår för att hitta denna fisk, den hade ju inte kommit till mottagaren vid 09, jag spenderade min söktid i hällregn på de två sjöarna uppströms, men vad gör man inte för vetenskapen ;), pusst!

//Simon

 

You can leave a response, or trackback from own site.

One thought on “Mythbusters Sverige!?

  1. Olle Calles Olle Calles says:

    Gott att du har något att lägga kraft på, vi hoppas att höstens ålvandring blir lite mer imponerande än vårens? Det är inte bara ålarna som blir förvirrade av den konstiga våren, de utlekta laxarna i Klarälven komme rinte heller i smalad tropp, utan den kommer någon enstaka farandes då och då.
    Hälsningar från disputation i Norge, på temat lax och vattenkraft!
    //OLLE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *