Posted by olle.calles@gmail.com | Naturresurs rinnande vatten

Efter bara några dagars lek sjönk vattentemperaturen i ån till strax under fem grader och lekaktiviteten avtog. Jag trodde att leken skulle komma igång igen när vattentemperaturen steg men det verkar den inte ha gjort. Idag var det sju grader i vattnet och ingen fisk syntes till så leken verkar nu vara över för denna gång. En av de märkta asparna är kvar i ån strax nedströms lekplatsen vid Väse kyrka, det två andra asparna har lämnat ån och uppehåller sig nu i den norra delen av Panken sedan någon dag tillbaka. Det återstår att se hur länge de uppehåller sig i Panken innan/om de simmar ut i Vänern. Sommartid finns det gott om asp i panken enligt en bonde som kontinuerligt får asp i sina gösnät. Panken är väldigt grund och maxdjupet ligger runt 2 m.

/Peter

Tags:

You can leave a response, or trackback from own site.

2 thoughts on “Asp pejling

 1. Joel Berglund says:

  Min erfarenhet av lek från åar kring Uppsala är att huvuddelen av leken är över på några få dagar (om temperaturen är hyffsat gynnsam). Svansen är dock utdragen och lek sker under någon vecka. De två år jag räknade rom lades den mesta rommen under 3 dagar. Har skrivit lite om det här:
  http://www.lansstyrelsen.se/uppsala/SiteCollectionDocuments/Sv/publikationer/2008/2008-13-Asp-metodutv-2007-webb.pdf
  och här
  http://www.upplandsstiftelsen.se/UserFiles/Arkiv_publikationer/Naturvard/SJoar_o_vattendrag/Asp_overvakningsmetod2007.pdf

  1. says:

   Hej,
   Tack för länkarna. Det kom faktiskt upp några fiskar för någon dag sedan men idag syntes bara en.

   /Peter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *