Posted by Anna Hagelin | Naturresurs rinnande vatten

Man har tydligen fångat mycket lax mellan Forshaga och Deje. En förklaring kan kanske vara att man lyfter över Gullspångslax och den lax som väger mer än 5,5kg från fällan i Forshaga förbi kraftverket. Detta görs för att minska risken för hybridisering mellan Gullspångslax och Klarälvslax. Gullspångslaxen anses bli större än Klarälvslax så för att vara på den säkra sidan utesluter man lax över 5,5kg från upptransport till lekområden ovan Edsforsen. Detta kan vara anledningen till att så många laxar kommer på kort tid till området mellan Forshaga och Deje.

You can leave a response, or trackback from own site.

5 thoughts on “Lax i Deje!

 1. Jonas says:

  Ja men visst är de så….även om det har visat sig att en del lax av de uppkörda vandrar ner…så är de med all säkerhet laxar som släps över vid forshaga…särskillt om de är g-öring och stor fisk …

 2. Olle Calles Olle Calles says:

  Har hört rykten om att fisk vandrat nedåt efter utsättning? : ) Det skulle således även kunna vara fisk som vandrat förbi kraftverken på väg mot Vänern? Tydligen har man ju fått mkt mer lax mellan Forshaga och Deje i år jämfört med tidigare? Har man lyft ovanligt många?
  http://www.fiskesnack.com/fotoalbum/index.php?show=category&uid=&cid=88&sort=

 3. Anna Hagelin says:

  Vet ej om man lyft mer än vanligt i år. Under en viss period var det väldigt höga flöden och viss fisk vandrade ner från lekområdena och några tog sig säkert ända ut till vänern, men borde man intre ha haft mer stor lax även mellan de andra kraftverken då, inte bara mellan Deje och Forshaga? kanske är det en kombo mellan höga flöden, nedvandrande fisk och den lyfta fisken.

 4. Olle Calles Olle Calles says:

  Det är väl så att det fiskas mer just på den sträckan än mellan de övriga kraftverken? Här vet man ju att det finns stor fisk och folket från Sportfiskeakademin i Forshaga är väl mycket här? Om det du säger stämmer Anna, borde det bara finnas oklippta laxar > 5,5 kg här?? Plus några som glidit ner uppifrån.

 5. Anna Hagelin says:

  Jag vet inte hur de ställer sig till klippta laxar över 5,5kg om de lyfter dem också men fler klippta än oklippta vandrar ut från lekområden i norr. Det borde dock mest vara vild klarälvslax på sträckan och odlad Gullspång.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *