Posted by Daniel Nyqvist | Nyheter

Förra veckan vandrade Aspen (Aspius aspius) upp för lek i Glumman vid Väse Kyrka, öster om Karlstad. Aspen är en rovfisk inom karpfamiljen. Den kan nå storlekar på över en meter och leker i vattendragen under våren. Lekfiskarna i Glumman har vandrat upp från Vänern och återvänder till sjön efter lek. Rommen fäster vid botten eller vattenvegetation, kläcks efter ett par veckor och mycket lite är kännt om juvenilerna i systemet. Stannar de i vattendraget, växer de upp i den lilla dammen nedströms lekplatsen eller simmar de ut i Vänern?

För några år sedan gjorde Peter Olsson, då student vid Karlstads Universitet, ett examensarbete om Aspen i Glumman – “Aspens (Aspius aspius) lekvandring och lekhabitat utnyttjande i Glumman”. Läs den uppsatsen här

Aspen är Upplands landskapsfisk och i Fyrisån, som rinner genom Uppsala, arbetas det febrilt med fisken. Fiskvägar har byggts, fiskar märkts och fisken får rejält med uppmärksamhet i media. Kolla tex. inslag på SVT, i Uppsala Nya Tidning och i Uppsala Tidning. För den som vill följa arbetet med aspen i Fyrisån på närmare håll rekommenderas facebook-gruppen Aspens vänner i Uppland.

Se också vackra bilder från aspens lekvandring från Balaton-sjön upp i River Zala i den ungerska dokumentärfilmen ”Wild Hungary – A Water Wonderland”.

asp1

Glumman vid Väse Kyrka. Aspen leker inför publik (foto: Anders Nilsson).

asp2

Asp i Glumman (foto Anders Nilsson).

asp3

Asp-hona fångad, märkt och återfångad i Fyrisån i centrala Uppsala. På knappt två år har hon blivit 4 cm längre och ökat från 4,3 till 5,4 kg (Aspens Vänner i Uppsala, foto: Johan Persson).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *