Nu har vi på allvar kört igång årets gäddstudie i Klarälven. Under de senaste två veckorna har 18 gäddor fångats på spö och försetts med radiosändare. Eftersom sändarna har en aktivitetsfunktion så kan vi förutom att bestämma exakta positioner även se hur aktiva gäddorna är på olika platser och habitat under olika tider på dygnet. Detta ger oss helt unik data från Klarälven på var gäddorna väljer att vila, när dom patrullerar utmed kanterna och över älven, och var dom ställer sig i bakhåll i väntan på byten. Just nu följer vi deras reaktion på slommens uppsteg i älven, och så småningom kommer vi även att få data på lekbeteende och hur dom reagerar då älven fylls på med odlade stora välgödda smolt.

Om DU fångar en gädda med en radiosändare fastsatt vid ryggfenan (se bild nedan) så sätt den varsamt tillbaka i vattnet, notera gärna hur läkningsprocessen ser ut och skicka ett mail till johnny.norrgard @kau.se

Fisket i älven har varit grymt segt under den senaste tiden, 2,9 grader i vattnet vid Almar igår… brrr… Stort tack till elever och lärare vid ForshagaAkademin som slitit hårt trots bistert väder och kalla fingrar. Nu senast har de lokala Klarälvsjägarna Niclas Karlsson och Mattias Epperlein & Co visat hur man levererar fina Klarälvsgäddor. På bilderna nedan visar Mattias upp en märkt gädda från igår, notera sändaren som sitter fäst vid ryggfenan. Kolla även i Andreas Vårds fina gädda på http://www.fisheco.se/news.php?modulID=2&newsID=2070

Om DU fiskar i Klarälven (Forshaga-deltamynningarna) och vill delta i studien, eller vill ha mera information om projektet, skicka ett mail!

 

5 thoughts on “Telemetristudie på gädda i Klarälven!

 1. Jonas says:

  Härligt att ni kommer igång..fått någon gädda via elfisket? Hörde att de fått slomm vid almar i förrgår…. Så den borde snart anlända i Forshaga om de inte redan är där 😉 hur har detvarit stor variation på storleken på gäddorna? De ska bli mycket intressant att se hur de reagerar när smoltutsättningarna kommer igång på allvar.

  1. Slommen har varit uppe i Almar sedan slutet av förra veckan, vi har inte haft nån känning högre upp. Har du hört nåt? Fortfarande mycke slom utanför mynningen. Elsfiskt i strandzonen gav inget, 2.9 grader i vattnet och gäddorna är står och trycker på djupare vatten ute i älven av telemetridatan att dömma. Allt mellan nio hekto och ett par 9+ märkta.

 2. Olle Calles Olle Calles says:

  Gott fiske!
  Rejäla pjäser ni fått, kan du säga något om vad de har för sig? Nån reaktion på stigande nors (slom)? Funkar tekniken bra?
  Önskar stigande temp och fortsatt skitfiske! Nu mot Gävle och rek vid Gavleåb och testeboån!
  //OLLE

  1. Jo grabbarna jobbar på fint! Trots att det inte ens är tre grader i vattnet är det full fart på gäddorna (och grabbarna) just nu, byter position ofta men håller sig i regel ute i kanten på strömfåran. Luktar nors om det hela. God tur i nordanfärd!

 3. jonas says:

  Slomm har det fått under påsken…omkring Almar, den borde vara upp en bra bit upp nu. Förr minns jag att man kunde fiska slomm ungefär en vecka sedan var den förbi…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *