Posted by olle.calles@gmail.com | Projekt Emån

Idag fångades ytterligare en mal vid avledaren vid Övre Finsjö. Dagens mal var lite mindre än den vi fick tidigare och hade några lättare rivmärken på kroppen men var i övrigt i fin kondition. Förutom malen var det också en eftersläntrare till laxsmolt och en inte fullt så smoltifierad havsöring.

Då öringen, och även laxen för den delen, påbörjar vandring ut mot havet från vattendraget de föddes i genomgår den en rad förändringar för att anpassa sig till ett liv i havet. Denna process kallas smoltifiering och fisken förändras fysiologiskt, morfologiskt, biokemiskt och beteendemässigt. Det som syns tydligast på ynglen är att de blir betydligt mer silverfärgade på kroppen.

I filmen nedan är syns det tydligt att laxen har en högre grad av smoltifiering än öringen, trots att den bara är hälften så stor (12 respektive 24 cm). Med största sannolikhet är laxen född under våren 2009 medan öringen är född våren 2008.

You can leave a response, or trackback from own site.

2 thoughts on “Ännu en mal

 1. Johan says:

  Hej Stefan,

  Hur många arter är ni uppe i nu? Fortfarande smolt alltså. Tycker annars så här i midsommartider att det börjar bli sent för dessa.

  Ha det!

  //Johan

 2. Stefan says:

  Är upp i runt 16 arter för i år. La upp en sammanställning precis.

  Havsöringsmolt får vi inte längre men laxsmolt fortsätter att trilla in. Idag var det två ettåriga fullt smoltifierade laxar i sumpen.

  /Stefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *