Posted by Anna Hagelin | Projekt Vänerlaxens fria gång

Ytterligare 15 laxar är märkta och utsläppta i älven. Vår förhoppning är att lyckas märka totalt 64 st denna säsong men det höga vattenflödet har gjort det svårt att få tag på fisken i Forshaga och därför fördröjt det hela. Av de 58 fiskar som hittills släppts ut med sändare har ännu så länge 14 begett sig söderut nedanför kraftverket i Edsforsen och kommer därför inte att delta i leken. En av våra viktigare frågor är att titta på huruvida det är någon skillnad i lekbeteende mellan den vildfödda laxen och den odlade och som det ser ut nu är det en större andel odlad fisk som går nedströms och därför missar chansen att reproducera sig. Den allra första och dessutom minsta fisken, en odlad hane, vi märkte var också den snabbaste. På drygt en vecka hade han nått Höljes, tyvärr vände han om och simmade lika piggt nedströms och ut ur studien.

Vi pejlar fisken var tredje dag och kan nu se att de allra flesta individer håller sig i närheten av teoretiskt lämpliga lekområden.

Foto; Morten Kraabol

Märkning pågår. Foto Morten Kraabol

 

Foto; Anna Hagelin

Morten Kraabol med nymärkt lax. Foto Anna Hagelin

 

Foto; Morten Kraabol

Hej då fisken! Foto Morten Kraabol

 

 

You can leave a response, or trackback from own site.

2 thoughts on “Fler laxar!

  1. Jonas says:

    Kul med lite bloggande från projektet… Sånt är kul och spännade….

  2. Olle Calles Olle Calles says:

    … o så idag i tidningen också!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *