Posted by olle.calles@gmail.com | Projekt Emån

Idag märkte Jonas och jag de första havsöringsmolten vid Finsjö. Totalt märktes elva individer med PIT-tags. Dessa märken, som med hjälp av ett minimalt snitt opereras in i bukhålan, gör att vi kan registrera en exakt tidpunkt då fisken passerar en utav våra antenner. Dessutom streamermärkte vi ytterligare några mindre smolt. Alla märkta fiskar har ett streamermärke som består av en genomskinlig plastremsa med ett nummer som sitter vid fiskens ryggfen. Därmed kan man på ett enkelt sätt visuellt individbestämma den märkta fisken. T.ex. om fisken skulle fångas  längre ner i systemet på väg mot havet.

Igår anslöt Karl-Magnus och jag till den övriga styrkan in Mörrumsån (Olle, Erik och Jonny) för att radiomärka de första laxsmolten. Där kommer vi med hjälp av radiomärkta fiskar utvärdera fiskeriverkets screw trap. Tyvärr har det inte blivit så många individer där än, två fiskar märktes igår och ytterligare en idag.

Till Finsjö anslöt idag Torbjörn, strömningstekniker från Luleå, för att hjälpa oss med turbulensen i ingångarna till avledaren. Med hjälp av rispuffar, filmkameror och schackmönstrade tavlor kommer han åstadkomma stordåd tror vi. Ska bli mycket spännande och få jobba tillsammans med honom.

0 thoughts on “Full fräs

  1. Jonas says:

    Kul att se att wolfen fukar fint, har ni testat med alla 5 sättar upptagna?

    1. Stefan says:

      Den fungerar fint, sumpen är grym! 😉 har inte testat med 5 sättar än. PEAB måste få igen en spettlucka först.

      Hur går det med dykningarna, hittar ni några sändare?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *