Posted by Daniel Nyqvist | International

Under våren kommer vi undersöka nedströmsvandring av landlocked lax i Winooski River, Vermont, USA. Vi ska under maj månad radiomärka smolt och följa deras migrationshastighet, vägval och överlevnad förbi de tre nedersta kraftverken i systemet. Det är dessa tre kraftverk som skiljer tillgängliga (via fisklift och transport) lekplatser från sjön, Lake Champlain. Det finns by-passes installerade vid kraftverken men kunskap om deras funktion saknas. Efter årets smoltvandring vet vi förhoppningsvis mer!

Detta är ett delprojekt där U.S. Fish and Wildlife Service, the Conte Anadromous Fish Research Center i Turners Falls och the Vermont Fish and Wildlife Department deltar. Det är en del av ett större projekt där målet är att återfå ett livskraftigt vilt bestånd av Atlantlax lax i Winooski River och Lake Champlain.

Hittills har vi varit upptagna med att installera och testa antenner och loggrar. Mer följer…

Winooski1

Winooski3

Winooski2

3 thoughts on “Smoltvandring och passage i Winooski River

  1. Olle Calles Olle Calles says:

    Vrålhäftigt, önskar vi kunde pallrat oss med som fältassar! Berättta mer när tillfälle ges, blåsillen då? : )

  2. Alewife – vi fångade dem med landvad och märkte 50 fiskar idag vid Herring River, Cape Cod. Kommer nog ett blogg-inlägg om det så småningom 😉

  3. Stina says:

    Coolt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *