Aspleken är i full gång i Glumman och ett skådespel värt att besöka och se! Peter fick äntligen sina första aspar märkta, se hans text nedan. Kan vara värt att notera att radiosändarna sätts fast med absorberbar sutur, vilket innebär att de sakta löses upp och att sändarna då lossnar och trillar av. Asparna kommer alltså inte behöva släpa runt på sändarna längre än någon månad.

//OLLE

I tisdags kom de första asparna till lekplatsen vid Väse kyrka och det var ca tio aspar uppe, i onsdags var antalet uppskattningsvis närmare 40-50 och idag har det verkat som om det kontinuerligt kommit upp mer fisk. Temperaturen i vattnet är 6 grader och rom kan ses på växtligheten i vattnet.

Idag märkte vi de tre första asparna, samtliga var hanar. Ingen asp har fångats i ryssjan och det verkar som om de simmar förbi den i
fiskådran eller så har det redan sedan tidigare befunnit sig i den lilla sjön Panken. Samtliga aspar har spinnfiskats upp. Två av dem släpptes ut uppströms vandringshindret och en nedströms. Vid sista pejlingen hade den första aspen vi släppte ut uppströms hindret simmat nedströms till lekplatsen där de andra asparna leker.

Imorgon fortsätter pejlingen och fisket.

/Peter

6 thoughts on “Asplek och radiomärkning!

 1. Jonas says:

  Härligt… Kul

 2. Olle Calles Olle Calles says:

  Ja, Peter har slitit som ett djur med ryssja, utrustning och allt annat! Maken till C-uppsats får man leta efter.

 3. Björn says:

  Tack för besöket Peter! Vi såg 4 individer i lekaktivitet senare på kvällen. Tuffa fiskar de där asparna.

 4. Joel Berglund says:

  Otroligt kul att fler får upp ögonen för asp.
  Som ni kanske vet pågår ett liknande projekt i Edsån (Rotsunda norr om Stockholm), där har man märkt några aspar. För andra året i rad har de inte fått en enda asp i ryssja. Det verkar som om aspen inte går in i ryssjor som sitter i åar. De täppte till ån uppström och nedströms en leklokal full med asp men fick inte en enda asp.

  I Fyrisån byggdes en slitsränna vid det nedersta vandringshindret 2008. Ingen leklokal fanns nedströms vandringshindret men asp finns i biflödet Sävjaån. I år är första gången fiskräknaren i slitsrännan registrerat något som liknar lekvandring. Det är även första gången som större mängder rom hittats i centrala Uppsala uppströms slitsrännan. Rommen ska DNA-testas.

  Graf över uppvandrad fisk våren 2012:
  http://www.procounter.com/APCwebb/Uppsala/ChartImages/Chart_13.png?KxRx=0x04649

  Jag är mycket nyfiken på resultatet av Peters C-uppsats. //Joel joel.berglund(gissa_vad)gmail.com

 5. Olle Calles Olle Calles says:

  Hej och tack!
  Vi har haft sporadisk kontakt med dem och hört om svårigheterna med ryssjefångst. Verkar som om iden inte heller gärna låter sig fångas. Spännande med fiskvägarna och aspen i Uppsala! Har du någon teori om varför de inte fångas och hur de kommer förbi?? Eller går de upp tidigare? Peters uppsats blir säkert läsvärd, även om antalet radiomärkta aspar inte blev det planerade.
  //OLLE

 6. Peter Olsson says:

  Hej Joel!

  Tack för intressant information. Vet du när DNA testerna blir klara och var jag kan få reda på resultaten någonstans? Hittades all rom på samma lekplats? Vilken lekplats i ordningen sett från slitsrännan var detta? När slitstrännan var färdigbyggd flyttades det någon asprom uppströms denna då?

  Mvh
  Peter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *