I dag på påbörjades Karlstads universitets projekt tillsammans med Politecnico di Torino (Polito) som finanisieras av Regione Piemonte går ut på att öka kunskapen om den utrotningshotade marmoröringen. Vi ska studera hur vuxna marmoröringar vandrar mellan Italiens största flod Po och ett av de största biflödena, Dora Baltea. Claudio o co från Polito har förberett flera veckor och dag var det dags att fånga fisk.

Vattentemperaturen var 6 grader trots att solen gassade och gav oss 25 grader i skuggan. Den första marmoröringen fångades i Dora Baltea vägde knappt 4 kg och var ett praktexemplar! Sedan väntade vi… och väntade… ingen mer öring.

Vi åkte vidare nedströms till Po där det dock bara blev malar! Vi provar lyckan vidare i morgon och hoppas vi får användning för alla våra 40 radiosändare. Det var många som slet så att svetten lackade… Claudio (med på märkningsfoton), Massimo, Stefano, Michele, Matteo, Tommaso och Andrea (foto). Dessutom många frågor och trevligt bemötande från besök av en massa besökande ”Park officers” från ”Fluvial park Po-Torinese”.

 

5 thoughts on “Märkning av marmoröring i Po, Italien

 1. Härliga bilder! Bättre lycka i morgon med många fina marmoröringar. Hälsa alla jag träffat!

  1. Olle Calles Olle Calles says:

   Kolla dagens post! Jag hälsar och de hälsar tillbaka!

 2. Peter Andersson says:

  Vad är marmoröringens latinska namn, jag hittar inget bara genom att googla det?

  Undrar!

  Peter

  1. Olle Calles Olle Calles says:

   Hej!
   Det är bara en “morf” av vanliga öringen Salmo trutta, med tillägget marmoratus. Den har marmorerad kropp och ser rätt märklig ut. Kommer en något bättre bild i dag.
   //OLLE

   1. Peter Andersson says:

    Okej! Tack för svaret!

    //Peter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *