Posted by olle.calles@gmail.com | Projekt Ål i Ätran

Nu är det dags för veckans lilla summering gällande de märkta och sändarförsedda ålarna. Vi har dock inte hunnit analyserat data från loggrarna då förkylningstider råder.

Vessige, Lilla Å: Just nu finns ingen kontakt med manuell pejling av de som var kvar uppströms fällan, analys av loggrarna kommer att ske de närmaste dagarna. Dock har en av de som först gick ut nu stannat till nedströms kraftverket i Herting. Jag har pejlat den i tre dagar nu och den simmar runt mellan laxbron och det gamla kraftverket. Den andra som gick ut samtidigt är på väg ner, svaga signaler hörs från Herting.

Östra Frölunda, Lillån: Här har lite roliga saker skett. Den som var stationär under fällan i flera dagar har nu gått ut, vet inte hur långt men pejling kommer att ske längs älven. Den som förra veckan var nära fällan var en blyg ål, ena dagen nära fällan för att nästa vara ca 150 upp ströms. Detta har pågått tills idag. Då 16 ålar till kom simmande följde den med och hamnade i fällan. Nu har vi tre återfångster av de sändarförsedda ålarna. Kanske mer blyghet av ål, en som var märkt med streamertag 19/9 återfångades i lördags 22/ 10. Hon har då växt 4 cm på längden och gått upp 3 hg i vikt. Även ögon och bröstfena har ändrat storlek, gäller även en högre silvergrad.

Forsa kvarn: Här kan alla ha gått ut och försvunnit. Manuell pejling förra helgen gav signaler frå sex st nedströms fällan. Igår fanns ingen signal alls att få, vare sig upp eller nedströms. Här måste man kolla på loggrarnas data för att få en uppfattning om vad som hänt då älven rinner långt från vägar en lång sträcka.

 

One thought on “Lite märkning och telemetri

  1. Olle Calles Olle Calles says:

    Spännande! Fullt sjå med att hålla reda på dem? Om tid finns kanske pejl längs längre sträckor nedströms fällorna vore nått?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *