Posted by olle.calles@gmail.com | Projekt Herting

Började dagen med att radiopejla med bil från Ätrafors till Herting, för att se vart de radiomärkta havsnejonögonen som är utsatta ovan Herting hade simmat. De hade inte rört på sig nått speciellt sedan igår och var lätta att hitta. Väl framme vid herting får jag möte med en bil som stannar och ut kliver  Jenny och Linda (som ni minns var Jenny här i två veckor och gjorde sitt examensarbete) de hade varit på rundtur och tyckte  de var kul att få höra hur de gick med laxarna och havsnejonögonen. Vidare pejlades området runt Herting, där de flesta av de radiomärkta havsnejonögonen står. Havsnejonögonen står i två grupper. En av grupperna uppehåller sig vid utloppet på de nya kraftverket och laxtrappan. Den andra gruppen håller till vid utloppet på gamla kraftverket. Möjligen står havsnejonögonen så för att vid utloppen är det den starkaste strömmen och de söker säkerligen febrilt efter nått sätt att tas sig upp vidare förbi kraftverket.

Det var riktigt trevligt att vittja ryssjan idag. När jag hade kämpat för att få upp de mycket långa ledarmarna och väl kom till struten på ryssjan. Sprattlade de riktigt mycket,  jag ser tre havsnejonögon och får ett stort leende på läpparna. Dessa sumpas och jag ror vidare till den lilla ryssjan. Så klart hade jag stora förhoppningar över att de skulle vara lika många i den lilla ryssjan, så var inte fallet där fick jag nöja mig med att plocka ut några löjor. Nu har vi fyra stycken som ska märkas och då är vi uppe i 25 stycken. alltså är de bara 5 stycken kvar att fånga innan ryssjorna kan tas upp.

Nedan visas en film där många av de radiomärkta havsnejonögonen uppehåller sig. Filmen visar utloppet och utloppskanalen på hertings gamla kraftverk.

YouTube Preview Image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *